Særeje og ægtepagt

Når man indgår ægteskab, får man automatisk formuefællesskab, som betyder, at man skal dele sin formue med sin ægtefælle i tilfælde af skilsmisse og død. Ønsker man ikke at dele, skal man oprette en ægtepagt om særeje

Ægtepagt

Det kan i en ægtepagt bestemmes, at hele formuen, men også enkelte aktiver – f.eks. en virksomhed, et hus, aktier mm. skal være særeje, ligesom man kan bestemme, at gæld også skal være særeje.

Særejet betyder, at det pågældende aktiv ikke skal deles ved separation og skilsmisse. Om aktivet skal deles i tilfælde af død afhænger af, hvilken type særeje, der er valgt. Du kan læse mere om særejetyperne længere nede.

Hvordan opretter man en ægtepagt?

  1. Vi holder et møde og drøfter jeres ønsker og behov

  2. Vi sender dig et udkast til ægtepagten pr. mail

  3. Til tilretter udkastet efter dine ønsker

  4. Vi tinglyser ægtepagten

  5. Du modtager ægtepagten med posten

Ofte stillede spørgsmål

  • Generelt set, skal man oprette en ægtepagt, hvis man ejer noget, som man ikke ønsker at dele i tilfælde af skilsmisse eller ved dødsfald. De typiske tilfælde er:

    Virksomheder
    Ejer man en virksomhed, kan det være helt afgørende for den videre drift, at man ikke skal udbetale halvdelen af værdien af den til sin tidligere/afdøde ægtefælle

    Stor forskel på formuer
    Er der stor forskel på, hvad I hver især tager med ind i ægteskabet, bør man overveje at oprette en ægtepagt om særeje

    2. ægteskab
    Vi ser flere og flere, som møder hinanden i en lidt senere alder. Man har fået hver sine børn, og man ønsker at gifte sig af kærlighed, men egentlig ikke at skulle blande økonomi, ligesom man heller ikke ønsker at arve hinanden. Disse ægtepar opretter ægtepagt om fuldstændigt særeje og giver samtidig arveafkald efter hinanden.

    Pensioner
    Almindelige arbejdsgiverindbetalte pensioner skal ikke deles i tilfælde af skilsmisse. Ønsker man alligevel at dele dem, skal man oprette en ægtepagt, hvori de enkelte pensioner gøres til delingsformue.

    Hver sin økonomi
    Ønsker man ikke at blande økonomier sammen, og dermed ikke skulle spekulere i deling ved skilsmisse eller ved dødsfald, skal man oprette en ægtepagt om særeje.

  • Der findes flere typer af særeje – de 2 mest almindelige er:

    Kombinationssæreje
    I tilfælde af skilsmisse eller separation skal særejeaktiver ikke deles. Hvis din ægtefælle dør før dig, skal du heller ikke dele særejeaktivet, og værdien af det indgår derfor ikke din ægtefælles dødsbo – det er en fordel, hvis din ægtefælle er insolvent, men gør også at du kan beholde en større del selv. Dør din ægtefælle før dig, bliver særejeaktivet til delingsformue, og din ægtefælle vil nu få både boslod og arv af aktivet.

    Denne særejetype vælges, hvis det primære ønske er at sikre særeje i tilfælde af, at du skal separeres eller skilles, men det samtidig er ønsket at stille din ægtefælle gunstigt, såfremt du dør før din ægtefælle. Din ægtefælle kan sidde i uskiftet bo eller beholde ¾ værdien af særejet ved et skifte.

    Fuldstændigt særeje
    Særejeaktivet vil være særeje ved såvel separation, skilsmisse og ved død. Din ægtefælle arver ½ af det fuldstændige særeje, mens dine børn vil modtage den anden ½ af det fuldstændige særeje.

    Din ægtefælle har ikke mulighed for at sidde i uskiftet bo med særejeaktivet, og den del af boet skal derfor skiftes straks ved din død.

  • En ægtepagt skal tinglyses for at blive gyldig.

Skal vi hjælpe dig med at oprette en ægtepagt?

Ring til os på tlf. 29 89 92 35 eller send os en mail på lkw@afkw.dk

Vi tilbyder at holde møde på vores kontor i Thisted, men hvis du ikke kan komme på vores kontor i Thisted, kan vi komme hjem til dig, hvis du bor i Thisted, Thy eller på Mors.